Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |
Autor | Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka |
Data dodania: 2013-03-05
Nie wiem jakie dodatkowe badania zostały wykonane, ale po samym niskim poziomie hematokrytu nie można stwierdzić czy mamy do czynienia z chorobą szpiku kostnego.
W przypadku niedokrwistości należy się zastanowić jaka jest jej przyczyna i postać. Kolejnym krokiem powinno być oznaczenie zawartości retikulocytów we krwi obwodowej, ich niedobór świadczy o anemii nieregeneratywnej i ta jest związana z wtórnym lub pierwotnym uszkodzeniem szpiku kostnego. W takim przypadku należy wykonać biopsję szpiku kostnego do oceny histopatologicznej. Anemia z prawidłową ilością retikulocytów we krwi obwodowej jest zwykle związana z utratą krwi w wyniku krwotoku, hemolizy, krwawień do przewodu pokarmowego np w wyniku zarobaczenia. Ważnymi parametrami, które są pomocne w diagnostyce anemii jest poziom bilirubiny, Fe, TIBC, funkcja wątroby i nerek. Hematokryt na poziomie 10% jest bezwzględnym wskazaniem do przetoczenia krwi. Tak niski poziom erytrocytów jest bezpośrednim zagrożeniem życia. Do dalszej konsultacji proszę o przesłanie dokumentacji medycznej. |
olga.miller |
Data dodania: 2013-03-08
Witam! Bardzo dziekuje za odpowiedz. To sa wyniki mojego psa ktore zostaly zrobione w Anglii. On the 14th February, Eilas PCV (which measures the concentration of Red Blood cells) was 12% (the normal range for this is 37-55%) Her Platelet count (clotting cells) was 40 (normal range 175-500) On the 26th February, Eilas PCV was 10.5% so this has dropped to a lower level despite being on the steroid treatment. Her Platelet count (clotting cells) was 39. When we see Eila in a few days we will be rechecking her red blood cell count to see if it is increasing. If she is going to improve on the treatment we need to see an increase in her PCV (red blood cell count). Her last blood test showed that her white blood cells (which fight infection) were in the normal range so this is good. Her heart murmur was also slightly less pronounced at her last visit. Czy moglabym otrzymac jakies wskazowki jakie badania oprocz tych nalezy jeszcze zrobic? I czy bylaby mozliwosc przetransportowania mojego psa do Polski w celu leczenia, ktorego zycie jest zagrozone, jezeli nie ma jeszcze wyrobionego paszportu? Olga |
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka |
Data dodania: 2013-03-09
Opis jest dość szczątkowy. Przypuszczam, że został wykonany w oparciu o rutynową morfologię krwi, tak jak pisałem to nie wystarcza do postawienia właściwego rozpoznania co do charakteru anemii. Proszę o wykonanie dalszej diagnostyki, bo w tym przypadku jest niestety za mało danych.
Oficjalnie psa można przewozić tylko z paszportem, w każdym innym przypadku decyduje się Pani na przemyt. |
Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |