Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Cieczka:)

Forum

Cieczka:)

Witam mam takie pytanko ostatnio właśnie pisałam że moja sunia ma cieczke i że również mamy psa...w tym problem że dzisiaj przez przypadek moja siostra zapomniała dokładnie zamknąć drzwi tam gdzie był pies ,a mnie akurat w domu nie było i psy przez jakieś 40 minut były razem.. kiedy wróciłam obydwa były zdyszane więć pomyślałam że mogło dojść do kopulacji :( to było o godzinie 15 a jest 18 i nadal ma cieczke..czy jest jakaś szansa że suczka nie jest w ciąży? czy może są jakieś metody np.zastrzyki żeby nie urodziła jeżeli byłaby już w ciąży? Meggy(suczka)ma rok i 3 mies :) Z góry dziękuję za odpowiedź:) Pozdrawiam

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2011-09-06
Po skutecznym kryciu raczej trzeba założyć, że suka będzie w ciąży. Można zastosować dwa weterynaryjne preparaty: mesalin, zawierający estradiol, w 3 i 5 dniu po kryciu. Lub alizin, zawierający algepriston, można go zastosować do 45 dnia ciąży i uzyskać pozytywny efekt jej przerwania.
Namawiam jednak do zabiegu kastracji psa lub suki. Sądząc z opisu prawdopodobne jest, że taka sytuacja powtórzy się w przyszłości.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii