Forum
chory kotek
Witam, mam kota 1,5 rocznego, który wazy 5,5 kg. kot jest wykastrowany. od tygodnia biegam z nim po weterynarzach ponieważ nikt nie wie co jest mojemu zwierzakowi i jestem odsyłana od jednego weterynarza do drugiego.
Objawy u kota:
1) ból kręgosłupa od piersiowego do lędźwiowo krzyżowego
2) ospałość, brak reakcji na imię, wołanie
3) rozwolnienie ( ale nie zawsze, miał przez 3 dni rozwolnienie teraz jest lepiej, pół na pół)
4) kot ma potworny apetyt, potrafi zjeść 4 saszetki dziennie + chrupki. wstaje tylko aby zjeść i znowu się kładzie spać.
Kot dostawał przez tydzień antybiotyki ponieważ miał zapalenie uszu, czerwone gardło i miał temperaturę 39,3.
Obecnie kotek ma wszystkie objawy od pkt 1 do 4 ale nie ma już temperatury. nie wiem jakie badania mam jeszcze wykonać aby pomóc zwierzakowi ( miał robiony rentgen kręgosłupa - jest ok, badania krwi są ok).
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
|
Data dodania: 2011-11-29
Dzień dobry.
Czy kot jest wychodzący i/lub czy ma kontakt z innymi kotami? Czy bólowi kręgosłupa towarzyszą jakieś inne deficyty neurologiczne (i czy było przeprowadzone badanie neurologiczne)? Proszę o przytoczenie wyników badania krwi i jeśli to możliwe zdjęcie RTG (dołączenie pliku jpg. dostępne na forum).
Pozdrawiam.
|
|
Kasia
|
Data dodania: 2011-11-30
wyniki bandań krwi
w załączeniu przesyłam badania krwi kota. czekam jeszcze na opis rendgena kregosłupa.
weterynarz powiedział mi że krew jest ok tylko lekko podwyzszony jest mocznik.
|
|
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
|
Data dodania: 2011-12-04
W przypadku niespecyficznych objawów klinicznych i zmian w układzie białokrwinkowym, powinniśmy wykluczyć białaczkę kotów (test w kierunku FeLV), szczególnie, jeśli nie znamy historii pochodzenia kota (został przygarnięty, itp.).
|