Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Choroba skóry - wypadanie sierści kota

Forum

Choroba skóry - wypadanie sierści kota

Od jakiegoś czasu przychodzi do mnie bezdomny kot mieszkający gdzieś u sąsiada. Zacząłem go dokarmiać, po jakimś czasie złapał koci katar z którego udało mi się go wyleczyć i przeszedł następnie odrobaczenie. Wszystko było dobrze. Kot nabrał masy, poprawił się jego ogólny wygląd. Jednak jakoś po pół roku zaczęła wypadać mu sierść i wygląda na bardzo dziwnego. Dodam jeszcze, że jeszcze ani razu nie dał się dotknąć. Nawet przy karmieniu. Proszę o jakąś radę bo już nie mogę patrzeć jak robi się coraz bardziej łysy. P.S Karmię go karmą dla mojego kota domowego. Chciałem dodać zdjęcie przed chorobą jednak nie mogę go odszukać. [IMG]http://i57.tinypic.com/30ij5kz.jpg[/IMG] [IMG]http://i62.tinypic.com/15ezra.jpg[/IMG]

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
mpkickflip
Data dodania: 2015-02-14
Zdjęcia:
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2015-02-16
Dzień dobry. Sprawę niestety zamyka kwestia, że kot nie daje się dotknąć. Wiele chorób skóry może tak wyglądać. Przy założeniu, że jest to choroba pasożytnicza, w odpowiednie środki można się zaopatrzyć w gabinecie weterynaryjnym. Podanie ich wymaga jednak choćby krótkiego kontaktku z kotem (większość to krople naskórne), zwykle powtarzane co kilka tygodni. Jesli jednak objawy wynikają z innych przyczyn np. choroby ogólnoustrojowej, zaburzeń hormonalnych, wówczas bez badań dodatkowych niczego nie wymyślimy.
mpkickflip
Data dodania: 2015-02-17
Dziękuję Panie Mieszku za odpowiedź.

Zawsze mogę spróbować z środkami na pasożyty. Jednak w przypadku kropli lub maści może jakoś mi się uda ale wydaje mi się, że będzie ciężko... Czy mają one jakies negatywne skutki w przyapdku zlizania ? I jak się nazywa taki przykładowy środek ?

Dzisiaj światowy dzień kota a ja nie mogę się patrzeć jak on marnie wygląda :(
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2015-02-17
Ogólna zasada podania tego typu leków polega na zaaplikowaniu środka na skórę między łopatkami po rozchyleniu sierści (właśnie po to, żeby uniknąć zlizania). Krótki kontakt kociego języka z preparatem raczej nie będzie miał negatywnych konsekwencji, jednak zlizanie większej ilości może skutkować podrażnieniem w jamie ustnej, przewodzie pokarmowym. Na rynku dostępnych jest sporo takich leków, proponuję zwrócić się o pomoc w najbliższym gabinecie weterynaryjnym.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii