Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Choroba nerek u kota

Forum

Choroba nerek u kota

Witam. Mój kot to 4-letni dachowiec po kastracji, nigdy wcześniej nie chorował. Bardzo rzadko wychodzi na dwór (ostatnio miesiąc temu) i nie ma kontaktu z innymi kotami. Przez 3 dni nie jadł i nie oddawał kału. Był senny, niechętny do zabawy, często kichał i nachylając się nad swoją miską miał odruchy wymiotne. Udałam się z nim do weterynarza, który zmierzył mu temperaturę - 39,5 stopnia i uznał, że pęcherz jest miernie wypełniony, a błony śluzowe bez zmian. Orzekł, że są to niespecyficzne objawy chorobowe i zastosował zastrzyk - Synulox 0,8ml. Antybiotyk ma być podawany przez co najmniej 4 dni. Po otrzymaniu antybiotyku kot zaczął wymiotować żółtą, spienioną cieczą. Weterynarz stwierdził, ze kot cierpi na chorobę nerek. Ponownie podał Synulox oraz zastosował kroplówkę (150 ml glukozy). Niestety, kot nadal nie przyjmuje pokarmu, nie załatwia się, często wymiotuje i widać, że bardzo źle się czuje. Nie chcę podważać kompetencji weterynarza, ale jesteśmy po dwóch wizytach, a stan kota wyraźnie nie ulega poprawie. Czy takie objawy chorobowe na pewno wskazują na chorobę nerek? Czy opisane przeze mnie zachowanie jest normalne u kota, który przyjął takie leki?

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
Data dodania: 2011-11-30
Witam.
Po samych objawach nie powinno się stawiać takiej diagnozy. Konieczne jest badanie krwi ( morfologia i biochemia). W przypadku choroby nerek podwyższone są kreatynina i mocznik. Jeśli tak się zdaży wskazane jest usg. Leczenie polega na żywieniu specjalną karmą nerkową i w sytuacji bardzo wysokiego mocznika płynoterapia, najlepiej na początku dożylna. Podwyższona temperatura świadczy o infekcji, zatem antybityk jest właściwym postępowaniem. Przy wymiotach natomiast dołącza się leki pzeciwwymiotne. Pozdrawiam.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii