Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Chore oko.

Forum

Chore oko.

Mój pupil to kundelek, pies, ma ok 13 lat. Na jego oczku na dolnej powiece wyszedł jakiś wrzut czy coś w tym stylu, myślałam, że to może jęczmień lecz niestety pies ma to już od ok miesiąca a jęczmienie z tego co wiem pękają po 7-10 dniach. Oczko zaropiałe jest tylko nad ranem po tym jak staruszek prześpi całą noc. Nie jest to jakaś "gulajka" na skórze ale bardziej jasny pęcherzyk między powieką dolną a oczkiem. Oko tylko czasami jest zaczerwienione zwykle jest ok. Nie poszłam z tym jeszcze do weterynarza ponieważ mój piesek nie jest typem zwierzaka który pozwala sobie majstrować przy oczku więc wizyta wiąże się z uśpieniem psiaka a to niestety kosztuje więc chciałam się zorientować najpierw co to może być

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2011-12-05
Prawdopodobnie mamy tu do czynienia z ropnym zapaleniem gruczołu Meiboma, czyli jęczmienie lub zaczopowaniem gruczołu zwanym gradówką. Gruczoły te produkują tłuszczową wydzielinę, która może zalegać przy niedrożności ujścia. Generalnie przy infekcji występuje zdecydowana bolesność. Samo mechaniczne zamknięcie gruczołu - gradówka, wiąże się z nieznaczną bolesnością lub jej brakiem, występuje tylko deformacja podminowana białą zawartością. Leczenie polega na mechanicznym usunięciu zalegających mas. U psów nadpobudliwych zwykle wiąże się to ze znieczuleniem ogólnym.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii