Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii chore oczko

Forum

chore oczko

Witam. Mam 7-mio miesięcznego kocurka MCO z rodowodem,świeżo wykastrowany.Kupiłam go od hodowcy z chorym oczkiem gdzie zapewniano mnie,że jest to wynik zadrapania w zabawie z innymi kotami.Cały czas stosuję krople do oczu gentamycyna i corneregel.Częściowo oko jest zakryte trzecią powieką,na rogówce widoczne są zmiany i wg weterynarza, u którego leczę kota zrośnięta jest spojówka co jest wynikiem przebytego kociego kataru.Hodowczyni zapewniała mnie iż kot nie chorował na koci katar.Czy jest szansa jakakolwiek żeby mój kotek miał normalne oczko?Jak długo należy zakrapiać oko bo robię to już czwarty miesiąc.Ogólnie kicia ma apetyt jest wesoła i skora do zabaw.I jeszcze ostatnie pytanie: czy moja druga kotka zachoruje na koci katar?Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. Jola

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
Data dodania: 2011-12-07
Witam, nie bardzo rozumiem o co chodzi ze zrośniętą spojówką, najlepiej byłoby jeśli dodałaby Pani dobre zdjęcie (makro) otwartego oka. Jeśli gentamycyna nie przynosi żadnej poprawy to po tygodniu (podając co najmniej 3 x dziennie) należy zmienić antybiotyk. Co do szans na całkowite wyleczenie nie mogę się wypowiedzieć nie widząc stanu faktycznego. Jeśli zmiana występuje tylko w jednym oku i innych objawów nie ma to aktualnie kataru również nie ma i drugi kot się nie zarazi. Oczywiście nie twierdzę że kataru nie było i że zmiana na oku nie jest skutkiem przebytego kataru.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii