Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii CHORA MYSZ (KICHANIE)

Forum

CHORA MYSZ (KICHANIE)

witam , jesrem posiadaczem dwóch białych myszy. kiedy kupiłam pierwsza od momentu kupna do teraz cały czas kicha , dośc czesto. w sklepie gdzie zostala kupiona sprzedawca po zapoznaniu sie z problemem zalecił dodanie do wody witamin. niestety narazie to nie pomaga. potem zakupilam drugiego osobnika -był zdrowy. jednak dzis rano zauważyłam ze tesz delikatnie kicha (żadko ale kicha).zadana z myszy nie jest osowiała. pierwsza mysz zakupiłam 15.02.2012 witaminy zaczely byc podawane 16.02.2012 druga mysz zakupilam 17.02.2012 P.S czy mozliwa jest wymiana zwierzat na inne osobniki czy sprzedawca nie ma takiego obowiazku ?? pozdrawiam :)

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Tomasz Kutrzuba
Data dodania: 2012-02-19
Jeśli przy zakupie nie stwierdza się chorób zakaźnych, to sklep nie odpowiada za chore zwierzęta po ich sprzedaży. Owszem - jeśli ktoś sprzeda zwierzę z ewidentną chorobą/wadą, której powstanie przed zakupem można udowodnić, dobry sklep/sprzedawca powinien przyjąć reklamację, zwrócić pieniadze za zwierzę lubi pokryć koszty leczenia, utylizacji zwłok. Jedak kupujący musi mieć dowód zakupu. Tak czy inaczej, kupując zwierzę, należy dokładnie je obejrzeć, poobserwować - czy dotyczy to konia, psa czy myszy.
Jeśli nie ma innych objawów od opisanych, proszę wymienić w terrarium wiórki na zwykłą ligninę, ręczniki papierowe. Sporo gryzoni ma problemy z pylistymi wiórkami, aromatyzowanymi i barwionymi chemicznie, pochodzącymi z drzew iglastych o drażniących żywicach. Zwierzęta można delikatnie dogrzewać, ich pożywienie, jak najbardziej naturalne, powinno zawierać sporo witamin. Myszki, jeśli cierpią na podrażnienia ukł. oddechowego lub lekką infekcję, powinny dojść do zdrowia.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii