Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii CHORA KOTKA

Forum

CHORA KOTKA

Witam.od kilku dni zauważyłam,że moja maryś-kotka,dziwnie się zachowuje.chowa się ,jest osowiała,nie miauczy,schudła,dziąsła i język biały,nie siusiała do kuwety,przy jedzeniu coś chrupało jej w pyszczku...weterynarz po zbadaniu palpacyjnym stwierdził,że to nowotwór nerki..podał leki i kroplówki przez dwa dni...poinformował,że kotka nie ma szans...czy powinnam zmienic lekarza?moja kotka naprawdę zle wygląda...wogóle nie siusia,i nic juz nie ja ani nie pije...czy powinnan jej dać odejść?

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2012-10-25
Dzień dobry. Opis faktycznie wskazuje na poważny stan. Niestety nie sposób nic konkretnego doradzić (szczególnie, kiedy stoi Pani przed tak trudną decyzją) jedynie na podstawie informacji o stwierdzeniu palpacyjnym nowotworu nerki u kotki. Postępowanie powinno być uzależnione od stanu ogólnego kotki, wyników badania klinicznego, wyników badań dodatkowych (jeśli takie wykonano) - badania krwi (morfologia i biochemia), moczu, badania USG, biopsji podejrzewanej zmiany w jamie brzusznej. Dokładna diagnostyka pozwala na postawienie rozpoznania oraz szczegółowe scharakteryzowanie toczącego się procesu. Możliwe, że stan jest już bardzo ciężki i należy wówczas rozważyć eutanazję, aby niepotrzebnie nie przedłużać cierpienia zwierzęcia. Z drugiej strony, dzięki odpowiednio dobranemu leczeniu być może można jeszcze uzyskać poprawę stanu ogólnego i zająć się głównym problemem. Obecnie w medycynie weterynaryjnej choroby nowotworowe traktujemy tak jak inne choroby przewlekłe i coraz częściej samo stwierdzenie nowotworu nie oznacza od razu wyroku. Istnieją możliwości leczenia chirurgicznego oraz chemioterapii. Wszystko zależy od rodzaju nowotworu, stopnia złośliwości, wystąpieniu przerzutów, itd., co w kluczowy sposób wpływa na rokowanie i możliwości terapii. Istotnym czynnikiem jest też dostęp do lekarza zajmującego się onkologią weterynaryjną, możliwości wykonania niezbędnych badań a także możliwości finansowych. Te wszystkie kwestie należy rozważyć ze swoim lekarzem weterynarii lub jeśli jest to niemożliwe udać się do innej placówki. Druga opinia może być w tym wypadku pomocna. Niezależnie od wszystkiego, w takiej sytuacji, warto móc się oprzeć na konkretach i dopiero wtedy podjąć decyzję.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii