Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii charczenie i obrzęk brzucha

Forum

charczenie i obrzęk brzucha

Witam. Mam 16 letniego psa, jest to duży kundel. Pies od kilkunastu dni strasznie charczy jakby coś mu stało w gardle , a od jakiegoś tygodnia ma też bardzo opuchnięty brzuch do tego stopnia że nie może prawie chodzić.Pies je i pije . Weterynarz obejrzał psa i stwierdził,że to może byś prostata . Dał mu jakieś dwa zastrzyki przeciw zapalne- nie znam nazwy i powiedział ,że powinno pomóc jednak codziennie jest coraz gorzej .

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2012-02-16
Sprawa wygląda no poważniejszą i podejrzewanie samego zapalenia prostaty może w tym przypadku być niewystarczające. Mam na wstępie pytanie czy pies był badany, jaki jest wynik osłuchiwania klatki piersiowej, omacywania jamy brzusznej, czy było wykonane badanie przez prostnicę w celu oceny gruczołu krokowego.
Charczenie zwykle jest związane z komplikacjami w układzie oddechowym, możemy mieć do czynienia ze zwężeniem górnych dróg oddechowych, zapaleniem płuc. Problemy oddechowe, kaszel charczenie mogą mieć także umocowanie w niewydolności serca i taką ewentualność także należy brać pod uwagę. Powiększenie obrysu jamy brzusznej także nie jest jednoznaczne diagnostycznie. Należy w diagnostyce różnicowej wykluczyć wodobrzusze, guz narządów wewnętrznych - śledziony, wątroby, nadczynność kory nadnerczy. To tylko krótka lista chorób, które należy wziąć pod uwagę. Jedna rzecz jest pewna problem jest poważny i odwlekanie rozwiązania może skończyć się niepomyślnie.
anetanak
Lekarz zmierzył psu gorączkę , której prawdopodobnie nie miał. Pomacał brzuch , dał zastrzyki zainkasował 70 zł i stwierdził ,że trzeba obserwować.
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Cóż, proszę poprosić o zwrócenie uwagi na układy i narządy, które wymieniłem wyżej. Bez właściwej diagnostyki nie można tu ruszyć z miejsca.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii