Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Brzydki zapach z pyska , brak apetytu .

Forum

Brzydki zapach z pyska , brak apetytu .

Dobry wieczór , Mój pies ma 5 lat i jest to suczka . Od jakiegos czasu zauważyłam , że nie chce jeść , ma suchy nos i bardzo brzydko pachnie jej z pyska , chodzi taka przygnębiona , cały czas śpi , nie jest aktywna fizycznie . Jest to bardzo mały pies , waży kilogram . Jeśli chodzi o ściąganie kamienia z zębów to jest umówiona już na wizyte . Nie pokoje się o nią , jestem umówiona także na badania , ale nie wiem co się dzieje i postanowiłam napisać.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Tomasz Kutrzuba
Data dodania: 2012-02-14
Przyczyny brzydkiego zapachu z pyska głównie mogą być takie: kamień nazębny, problemy z nerkami, z wątrobą (niewielkie psy bardzo często są przekarmiane białkiem, a powinny być na pokarmie niskobiałkowym), kłopoty pokarmowe - zarzucanie treści pokarmowej do przełyku, tzw. refluks. Proszę oczyścić pieskowi zęby, profilaktycznie dbać o ich stan z pomocą preparatów do higieny psiej jamy ustnej, wykonać badania i zmienić dietę na niskobiałkową (specjalne karmy dla małych piesków lub gotowane jedzenie, w którym zawartość mięsa nie przekracza 20% posiłku.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii