Forum
bolące stawy
witam. Moj piesek ma 17 lat. wszystko było w porzadku z nią, była zadowolona, chetna do spacerów, ale 2 tyg temu była sama w domu, poślizgnęła się na płytkach i nie mogła wstac. musiała długo walczyc, poznieważ ma rany na kolanie i łokciu. doszło do tego, że z nerwów dostała zapasci. w ostatniej chili została uratowana. było wszystko ok, wrociła do zdrowia jednak bolały ją stawy. najpierw dostała Carprodyl F 50mg, po którym wymiotowała. wczoraj dostałam Metacam i dalam jej wieczorem. jednak wieczorem zaczyna sie latanie po domu, pies sie nie zatrzymuje i co ciekawe skrca tylko w jedna str, jakby proba odwrcenia sie w drug str sprawiala jej problem, jest troche sztywna. biega 2+3 godz. i pada ze zmeczenia. dzisiaj rano wstala i str na ktorej spi,lewa, była osłabiona, opada na nią, cieżko jest jej wstac. wczoraj dostala wit B1 i B6 lub 12. to wieczorne bieganie wykancza ją przede wszystkim i mnie przy okazji. potyka sie w nocy to ją dodatkowo stresuje. nie moge jej zatrzymac, bo robi sie nerwowa. musi ja bolec. mam nadzieje ze dzisiaj bedzie lepiej. właśnie przyłożyłam jej do bolącej łaki termofor z cieplą woda oraz na dolny odcinek kregosłupa. co jeszcze mam zrobic??
jestem zdesperowana, bo nie chce zeby cierpiała, zrobie wszystko by bol minał.
bardzo prosze o porade.
moze ktoś jeszcze ma taki problem i odpowiedz przyda się nie tylko mi.
pozdrawiam Paulina
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
|
Data dodania: 2013-11-21
Dzień dobry. Czy w toku przeprowadzonej diagnostyki zostały wykonane badania dodatkowe - neurologiczne, zdjęcia RTG stawów kończyn/kręgosłupa?
|
|
paulinar80
|
Data dodania: 2013-11-22
nie, nie miała takich badań
|
|
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
|
Data dodania: 2013-11-22
Badanie neurologiczne w takiej sytuacji pozwoliłoby na określenie lokalizacji problemu oraz na ocenę stopnia uszkodzenia, co wpływa na rokowanie. Zdjęcia RTG podejrzanych miejsc dają szansę na jeszcze dokładniejszą ocenę danych elementów. Zebranie tych informacji zwiększa możliwość przewidzenia rozwoju sytuacji oraz dobrania skuteczniejszej terapii.
|