Forum
ból stawów u 10-letniej labradorki - jak pomóc doraźnie
Witam. Proszę o poradę jak pomóc doraźnie mojej 10-letniej labradorce? W chwili obecnej nie mogę się udać z nią do weterynarza. Podejrzewam, że to ból reumatyczny, tylna noga, być może biodro, przy aktualnej pogodzie (deszczowo) ewidentnie bardziej jej musi dokuczać ból, wcześniej czasem zdarzało jej się popiskiwać, ale dziś często. Szuka ciepłego miejsca żeby się wtulić i wtedy jest jej dobrze. Proszę mi poradzić jaki (w miarę niedrogi) środek przeciwbólowy (przeciwzapalny) mogłabym kupić zanim pójdę z nią do weterynarza? z góry dziękuje i pozdrawiam.
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
|
Data dodania: 2011-12-28
Dzień dobry. Odradzam stosowanie ludzkich środków przeciwbólowych/przeciwzapalnych (w tym dostępnych bez recepty) na własną rękę. Większość substancji czynnych zawartych w najpopularniejszych tego typu preparatach ze względu na odmienny metabolizm u psów (czy kotów) może zaszkodzić zwierzęciu. Wynika to z tego, że poziomy dawek terapeutycznych osiągają często jednocześnie stężenia, które mogą być toksyczne. Najlepszym i najbezpieczniejszym wyjściem jest zastosowanie środków zaordynowanych przez lekarza weterynarii. W przypadku procesów zwyrodnieniowych stawów warto też porozmawiać z lekarzem o dołączeniu do terapii preparatów wspomagających chrząstki stawowe.
|