Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii bokser

Forum

bokser

Witam, właśnie odebrałam wyniki badań i nie bardzo potrafię je zinterpretować a są złe i nie wiem czy piesek w takim stanie wytrzyma narkozę. Zacznę,iż mam bokserkę 7letnią,która niespełna tydzień temu jako okaz zdrowia i z wielką nadpobudliwością ruchową zawsze ,dając susa do drzwi by przywitać gościa osunęła się na podłogę wyciągając wszystkie łapy,nie straciła kontaktu ale posikała się ,po minucie ochłonęła,przespała się chwilkę i była znowu sobą.Pobiegłam od razu do Pani weterynarz,która to stwierdziła,że to pewnie padaczka,dała zastrzyk po którym suczka miała być otępiała do wieczora,jednak po chwilowym zamroczeniu,pobiegła do domu i nadal było wszystko OK.Dostałam jeszcze tabletki LUMINALUM 100mg by podać nazajutrz rano,tak też zrobiłam jednak piesek po tych tabletkach,jakby go ścięło z nóg,nie chciał wychodzić,sapał,dyszał,spał cały czas,na drugi dzień to samo.Kolejnego dnia już nie podałam tabletki a rano udałam się na badania i usg,z którego na razie Pani odczytała,że jest ok.4cm guz w jamie brzusznej,który się przemieszcza ,jest otoczony torebką i wygląda jak piłka,jutro skieruje mnie na RTG.Nadmieniam,że piesek robi czarny stolec,zbity,nie wymiotuje,pije wodę,apetytu od 3 dni nie ma dużego.jednak podobno to normalne bo dostaje w kroplówkach pokarm co rano,ma od 3 dni białe dziąsła i spojówki,załatwia się ale nie chce czy raczej nie ma siły wychodzić na spacer,zaraz wraca do domu,szybko się męczy a nawet bardzo szybko,zaraz leży i śpi i tak jest od soboty od podania tabletek,których już nie podaję gdyż te objawy padaczkowe znalazły już swoją przyczynę ,dzisiaj też zauważyłam powiększone węzły żuchwowe,wczoraj takich nie miała. Proszę o jakieś porady bo od czytania w necie i pytań do Pani weter.chyba już oszaleję.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
indra9
Data dodania: 2011-11-30

wyniki badań: AP 28,6,OB 5,ALT 626,1,AST 115,5,BILIRUBINA CAŁKOWITA 0,1,MOCZNIK 42,6,KREATYNINA 1,0, L.ERYT.2,04,HEMOGL.2,7,HEMATOKR.11,8,MCV 57,8,MCH 13,2,MCHC 22,9,PŁYTKI KRWI 422,KRWINKI : dość znaczna anizocytoza i znaczna hypochromia erytr,nieliczne komórki polichromatofilne,pojed.komórki tarczkowate,znaczna anizocytoza płytek ,dość liczne makropłytki. L.LEUKOCYT> 22,93, LIMFOCYTY 9,MONOCYTY 1 ,KWASOCHŁONNE 1,PAŁECZKI 1,SEGMENTY 88

Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
Data dodania: 2011-11-30
Witam, opis przypadku przytoczony przez Panią wskazuje na chorobę
nowotworową, która jest u bokserów bardzo częstą przypadłością. Wyniki
krwi nie są dobre, jednak nie dyskwalifikują zabiegu ratującego życie.
Przed zabiegiem będzie konieczna bardziej szczegółowa diagnostyka (RTG) w
celu ustalenia pochodzenia zmiany nowotworowej, oraz wykluczenia
przerzutów które są przeciwwskazaniem do zabiegu. Po udanej operacji
warto przeprowadzić badanie histopatologiczne guza i jeśli okaże się to
konieczne (nowotwór o charakterze złośliwym) rozważyć rozpoczęcie
chemioterapii. Proszę spokojnie słuchać zaleceń swojego lekarza
weterynarii i stosować się do nich. Najważniejsze że zostało postawione
rozpoznanie, teraz trzeba je potwierdzić i podjąć leczenie. Informacje z
internetu są pomocne jednak czasem mogą wprowadzać tylko niepotrzebne
zamieszanie. Pozdrawiam.
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2011-12-01
Należy brać pod uwagę nowotwór śledziony. W obrazie krwi znaczna anemia, może świadczyć o krwotoku wewnętrznym. Wyniki krwi wskazują na konieczność wykonania transfuzji krwi. Transfuzja musi zostać bezwzględnie wykonana przed ewentualnym zabiegiem operacyjnym.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii