Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Biegunka u psa

Forum

Biegunka u psa

Witam, Moja 13 letnia suczka od ok. 2 tyg ma straszną biegunkę. Dosłownie się z niej leje. Je normalnie, zachowuje się też tak jak zwykle, nie zachowuje się tak, jakby coś jej dolegało. 3 dni temu pojechałam z nią do weterynarza i powiedział, że pies zaraził się parwowirusem i stąd ta biegunka. Zalecił 2 dniową głodówkę i dał jej 4 tabletki Enroxil FLAVOUR, które miała stosować codziennie. 2 dniowa głodówka nie pomogła, tabletki także. Pies dalej ma biegunkę. Co może być jej przyczyną i jak mogę temu zaradzić? Pozdrawiam.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2013-02-26

Dzień dobry. Jeśli postępowanie zachowawcze nie przynosi oczekiwanych rezultatów a objawy utrzymują się już od dłuższego czasu, należy dokładniej poszukać ich przyczyny. BIegunka jest jedynie objawem zaburzeń w przewodzie pokarmowym i może być spowodowana przez wiele czynników.
Oprócz szczegółowych informacji odnośnie profilaktyki chorób zakaźnych (przeprowadzonych szczepień, odrobaczeń), żywienia, itp., konieczne będą najpewniej badania dodatkowe - badanie kału w kierunku pasożytów, badanie krwi (morfologia i biochemia), w razie potrzeby badania z zakresu diagnostyki obrazowej (USG/RTG). W przypadku podejrzenia wirusowego zapalenia jelit dysponujemy również szybkimi do wykonania testami płytkowymi, np. właśnie w kierunku parwowirozy. Kompleksowa diagnostyka powinna pozwolić na znalezienie przczyczyny niepokojących objawów i wdrożenie odpowiedniego postępowania.

Amicitia
Dziękuję za tak szybką odpowiedź. Weterynarz nawet jej nie badał, tylko od razu stwierdził że to parwowiroza, bo na moim terenie jest jej teraz epidemia i codziennie do placówki zgłaszają się właciciele conajmniej 2 psów. Krew była badana dość niedawno, gdyż suczka chorowała na zapalenie oskrzeli i badania krwi nie wykazały nic niepokojącego, chcoiaż mimo zastosowania leków pies dalej kaszle. Czy w przypadku takiego leczenia zwierzaka, mam zacząć myśleć o zmianie weterynarza? Mam wrażenie, że trochę lekceważy zdrowie mojego bądź co bądź, starego psa...
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Można najpierw porozmawiać z lekarzem, skoro zalecone leczenie nie przynosi satysfakcjonujących wyników i zweryfikować postępowanie/uzupełnić diagnostykę. Decyzja należy do Pani.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii