Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii białaczka

Forum

białaczka

Witam! mam pytanie.. moja kotka Perła, ma 2lata. wziełam ją z adopcji. od soboty wymiotuje. bylam u weterynarza i miala 40 stopni goraczki. w sobote nie chciala jesc byla "przymulona". dostala 3 zastrzyki przeciw goraczkowe i antybiotyk. mialam przyjsc w poniedzialek na kontrole to goraczka jej spadla do 39.5 i jadla juz normalnie. w srode znow pojechalam na kontrole tym razem goraczka wzrosla do 39.8. wczoraj (czwartek) robili jej bAdania krwi i pani doktor mi powiedziala ze bialych krwinek jest malo.. i to moze byc bialaczka. w poniedzialek ide robic test na bialaczke. boje sie bo jestem bardzo przywiązana do niej. prosze o konsultacje. ! pozdrawiam

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2011-06-18
Dzień dobry.
Przyczyn takich objawów (wymioty, gorączka, obniżenie poziomu białych krwinek) może być wiele, m.in. mogą to być choroby zakaźne. U przygarniętej kotki z nieznaną historią, zawsze warto wykluczyć takie choroby jak białaczka (FeLV) czy koci HIV (FIV). U kota, który ma kliniczne i laboratoryjne objawy choroby, wynik testu zwykle jest jest pewny i miarodajny, badania te będą więc rozstrzygające. Białaczka kotów niestety jest chorobą nieuleczalną, można walczyć jedynie z jej objawami bez możliwości wyeliminowania przyczyny. Więcej informacji odnośnie tej choroby można znaleźć w artykule na stronie portalu:
http://www.portalweterynaryjny.pl/artykuly/choroby-zakazne-i-pasozytnicze/wirus-bialaczki-kotow-felv-41.html
Pozdrawiam.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii