Forum
beagel ciągłe biegunki
Witam
Mam 1,5 rocznego beagla, który od szczeniaka ma ogromne problemy z jedzeniem i trawieniem.
Ma duże biegunki prawie po wszystkim co zje, karmię go specjalistyczną karmą suchą i puszkami jagnięcina z ryżem, bo weterynarz zabronił go karmieniem czymś innym.
Cokolwiek zje innego, gotowanego, ludzkiego czy nawet przysmak psi to dostaje biegunki.
Karmy suchej nie znosi, próbowałam już bardzo wielu firm i składów. Je ją, bo go przetrzymuje, dając ją 2 x dziennie, puszki chętnie zjada, ale na niektóre reaguje biegunką i nie wiem od czego to zależy?. Jest psem, który zjadłby wszystko co ludzkie, obawiam się, że udaje mu się coś zjeśc na spacerze jak jest spuszczony ze smyczy. Jest bardzo szczupły, lekko widać mu żebra, ma energię ale te biegunki mnie wykańczją muszę czasami schodzić z nim w nocy o 3-4 bo mnie błaga o wyjście i leje się z niego wtedy przysłowiowa woda. chodzę z nim do weterynarza ,ale nie wiem tak na prawdę co mu jest i się martwię. Dostał ostatnio preparat DAOVET. Proszę o radę co powinnam zrobić, jakie badania wykonać, gdzie się udać, -co to może być i jak z nim postępować. Jest bardzo żywy i zużywa duzo energii do biegania a nie dostarcza wystarczającej ilości pokarmu.
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
|
Data dodania: 2011-11-13
Witam, jeśli są karmy po których biegunki nie ma to znaczy że mamy do czynienia z alergią. Zależy to od składu - reakcję alergiczne powodowane są przez antygeny (białka, polisacharydy) występujące w karmie. Pozostaje tylko znaleźć karmę która jednocześnie będzie dla niego smaczna i nie będzie powodować biegunki. Zdaję sobie sprawę że to jest trudne. Dodatkowo nie należy zmieniać karmy z dnia na dzień tylko stopniowo - czasem nawet jednorazowe podanie karmy daje objawy tygodniami i wtedy np. o podaniu jednej złej puszki biegunka może wracać po suchej karmie podanej w przyszłym tygodniu która de facto jej nie powoduje . . Co do badań to warto byłoby oznaczyć aktywność trypsyny w kale aby wykluczyć zewnątrzwydzielniczą niewydolność trzustki - w tym celu należy zwrócić się do lekarza weterynarii w swoim mieście. Nie należy też go zmuszać do jedzenia ponieważ będzie mu się źle kojarzyć jedzenie suchej karmy. Karmy należy kupować z górnej półki, wysokostrawne najlepiej z jagnięciną skoro jest po niej najmniej problemów, lub karmy lecznicze hypoalergiczne. Wysoka jakość gwarantuje stały skład każdej partii co jest bardzo istotne w tej sytuacji. Jeśli znajdziecie karmę po której przez dłuższy czas nie ma biegunki to należy podawać tylko ją i ani grama czegoś innego (szyneczki, serka i innych smakołyków ze stołu), inaczej biegunki mogą się ciągnąć tygodniami. Jeśli mimo Pani silnej woli biegunki będą się pojawiać to nie należy się zrażać do karmy która wcześniej "działała" - należy uznać że pies zjadł "coś" na własną rękę (łapę), Pozdrawiam.
|