Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii badanie moczu psa

Forum

badanie moczu psa

Dzien Dobry mam uprzejme pytanie dotyczace badania moczu psa ktory choruje na pecherz czy mozna sprawdzic czy wszystko jest w porzadku bo nie ma mojego wetrynarza Pies to 7 letni doberman na karmie weterynaryjnej TROVET ASD 1.barwa ciemno-żółta 2.ciezar wł -1.030 3.glukoza ujemna 4.aceton slad 5.bialko slad 6.urobilnogen 0,2 7.bilirubina (+) 8.nabłonki płaskie poj. 9.leukocyty 2-5 10.erytrocyty św. 10-15 wył.2-4 11.wałeczki - 12.PH 5,5 13.bakterie dos liczne 14.śluz - uprzejmie dziekuje za szybka odpowiedz z powazaniem Sylwia Hemmerling

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2011-08-17
Dzień dobry.
Badanie moczu jest badaniem dodatkowym i jego pełna interpretacja wymaga znajomości historii choroby, oceny stanu ogólnego zwierzęcia i występowania obecnych objawów klinicznych oraz wyników wcześniej przeprowadzonych badań. Dla jednego pacjenta odchylenie od normy danego parametru może być stanem patologicznym a dla innego nie musi być powodem do dużego niepokoju. Mowa oczywiście o nieznacznych odchyleniach, tak jak ma to miejsce w tym przypadku. Widoczne są tu cechy stanu zapalnego, nie powinno być natomiast obecnej bilirubiny oraz acetonu. Niestety bez w/w informacji nie jestem w stanie powiedzieć czy zmiany w badaniu są wskazaniem tylko do obserwacji i monitoringu, dalszej diagnostyki czy też do wdrożenia terapii już na tym etapie. Jeśli nie ma możliwości kontaktu i konsultacji z lekarzem prowadzącym, sugerowałbym leczenie w kierunku stanu zapalnego pęcherza, jednak decyzja w takich wypadkach powinna zostać zawsze podejmowana przez lekarza, który ma kontakt z pacjentem.
Pozdrawiam.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii