Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii alergia????

Forum

alergia????

Mam dwu letnią yorczkę,W zeszłym roku w sierpniu sunia dostała wysypkę.Poszłam do lecznicy lekarz powiedział,że jest przebiałkowana.W lipcu tego roku sytuacja się powtórzyła tym razem stwierdzono uczulenie.Teraz to samo nie wiem co może być przyczyną.Karmimy ją cały czas ROYAL-em,nie jest dokarmiana ze stołu.Znajomi podpowiedzieli mi,że mała może złapała pchłę i to dlatego.Czy to możliwe?? Z wyrazami szacunku Marta.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
Data dodania: 2013-11-05
Witam.
Opis nie jest jednoznaczny. Co Pani rozumie pod pojęciem "przebiałkowana", czy wykonano jakieś badania? Czy było wdrożenie leczenie, jakie? Czy stosuje Pani preparaty przeciwpchelne, przeciwkleszczowe regularnie? Czy wykonano test bibułowy w celu potwierdzenia obecności pcheł? Zeskrobinę w celu wykluczenia innych pasożytów? Czy nastąpiła zmiana szamponu? Jak często sunia jest kąpana? Którą karmą marki Royal jest żywiona? Czy sunia się drapie? W jakich miejscach jest wysypka? Na pytanie czy pchła może wywołać taką reakcję,odpowiedź brzmi- tak, nawet jedna pchła u psa wrażliwego może spowodować wystąpienie takich objawów. Pozdrawiam.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii