Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii alegria u suczki buldoga francuskiego, przyjmowanie encortonu a szczepienie

Forum

alegria u suczki buldoga francuskiego, przyjmowanie encortonu a szczepienie

Witam serdecznie. Jestem właścicielką suczki buldoga francuskiego /w lipcu skończy 4 lata/. Od ok. 3 lat borykam się z problemem uczulenia /pokarmowe , kontaktowe, stany zapale na skórze, łzawienie oczu, lizanie łap aż do powstania ran i opuchlizny na błonach między palcami, stany zapalne uszu, gruczołów przy odbycie itp/. W leczeniu stosowne były różne preparaty- maści, płyny antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, witaminy, dieta, karmy dla psów z problemami alergicznymi, często pojawiała się konieczność podania antybiotyku./ Około rok temu sytuacja stała się już na tyle poważna, że weterynarz zalecił podawaniu psu leku encorton. Zaczęliśmy od dawki 20 mg, którą stopniowo zmniejszałam. Udało mi się zejść do dawki 2,5 mg na dobę, którą stosujemy od kilku miesięcy. Problem mój polega teraz na tym ,że chciałabym psa ponownie zaszczepić przeciwko wściekliźnie i chorobom psim/ w marcu mija rok od ostatniego szczepienia/. Czy podczas stosowania encortonu mogę psa zaszczepić? Jeżeli nie to co mogę zrobić ? Próba całkowitego odstawienia leku encorton zakończyła się fiaskiem. Już po 1 dobie powróciły objawy uczulenia. Pies bardzo cierpiał, po kilku dniach już właściwie cały dzień się drapał i lizał łapy aż do powstania ran. Bardzo proszę o poradę. Może istnieją jakieś inne środki na uczulenie, przy których będę mogła psa zaszczepić.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2013-03-13
Podczas stosowania kuracji sterydowej nie należy psa szczepić. Ale jeśli wiadomo, że steryd musi być podawany stale to nie ma wyjścia i szczepienie przeciwko wściekliźnie musi się odbyć. Ustawa nie przewiduje tu wyjątków. Sterydy działają immunosupresyjnie i ograniczają odpowiedź immunologiczną na szczepienie. Trudno tylko stwierdzić jak bardzo. Tak czy inaczej o kalendarzu szczepień decyduje lekarz prowadzący.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii