Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii akceptacja szczenięcia przez kotkę

Forum

akceptacja szczenięcia przez kotkę

WitamMam pytanie natury adaptacyjnej.Mam osmio-miesięczna kotkę a za tydzień przyjdzie do nas nowy domownik-8-tygodniowy malutki york.Mam pewne obawy, czy kotka nie zrobi mu krzywdy, nie zadusi, ugryzie czy coś w tym rodzaju. Kotka jest bardzo żywiołowa. Mam też 7-letniego Kocurka kastrata. Kotka cały czas mu dokucza, gryzie,rzuca sie z nienacka, a on tylko ucieka, nawet się nie broni. 7-letni Kacperek napewno zaaprobuje nowego domownika, bo chował się z suczką boksera.Razem spały.Obwącha,popatrzy, a nawet będzie szukał, gdzie się maluch schował.Męczy mnie obawa, czy kotka nie zrobi szczeniaczkowi krzywdy.Maleństw będzie miało ok 600g.Bardzo proszę o odpowiedż, cały czas o tym myślę i bardzo się martwię.Iza z Legnicy

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2010-06-30
Trudno w tym przypadku napisać jak kotka będzie się zachowywać. Prawdopodobnie nie będzie go chciała od razu zagryźć, raczej może ostrzegawczo pacnąć go łapą. Dużo także zależy od zachowania samego małego yorka, będzie na pewno ciekawy świata i trzeba go bacznie obserwować. Oczekuję raczej reakcji obronnych ze strony kotki niż jawnego ataku. Proszę spokojnie czekać i obserwować jak znajomość będzie się rozwijać. Jeśli będą do siebie stopniowo przekonywani to nie powinno wydarzyć się nic złego.
Pozdrawiam.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii