Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Agresywny kot?

Forum

Agresywny kot?

Witam, chciałam zapytać o zachowanie mojego kota. Mój kot zazwyczaj po tym jak się z nim bawię np. jego zabawkami, piłeczką czy myszką rzuca się na mnie na moje nogi albo skacze aż do ramion.. stąd moje pytanie czy on jest jakiś agresywny, mam się jego bać? czasem bez powodu czai się i rzuca do nogi i drapie :( nie rozumiem jego zachowania.. Dodam że to roczny Kotek.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2013-05-18
Dzień dobry. Takie zachowanie u kotów, szczególnie młodych nie jest niczym niezwykłym. Kot w tym momencie sprawdza na ile może sobie pozwolić w relacji z właścicielem. Jeśli na tym etapie nic z tym nie zrobimy, takie zachowanie może się utrwalić i później może być bardzo dokuczliwe dla wszystkich domowników. Kot musi mieć w domu jasną sytuację odnośnie tego, na które jego "pomysły" się zgadzamy, a na które nie. Oczywiście nie należy mu okazywać strachu ani się go bać, nie ma zresztą czego - to nie tygrys. Nie wolno przyzwalać na agresywne zachowania. Należy reagować (konsekwentnie i cierpliwie) tak, jak w przypadku każdego kociego zachowania, na które nie wyrażamy zgody.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii