Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Agresywne zachowanie

Forum

Agresywne zachowanie

Witam serdecznie. Mam problem z dwuletnim kundelkiem. Piesek jest mocno ze mną związany, od czasu kiedy wyprowadziłam się z dawnego miejsca zamieszkania ( od marca br. ) psiak zachowuję się agresywnie. ( Wspomnę jednak że piesek znajduję się wraz z innymi psami tam gdzie wcześniej mieszkałam- ma zagwarantowana opiekę dziadków i ojca) W miarę możliwości odwiedzam psy, jednak piesek od czasu mojej wyprowadzki zaczął robić się agresywny, z czasem jest coraz gorzej, rzuca się na inne psy, atakuję ludzi nawet mnie. Ponad półtora miesiąca temu miał nosówkę( otrzymał niezbędne leki i już jest zdrowy) Sądziłam że jego zachowanie było objawem nosówki lecz jednak się myliłam. Na spacerze moje psy są spokojne również i ten z problemem też ale po jakimś czasie piesek jakby dostaję ataku wściekłości rzuca się na pozostałe dwa psy, później próbuje przegryźć smycz i również próbuje mnie gryźć. Dodam jeszcze że aby pies się uspokoił i mogłabym bezpiecznie przypiąć do łańcucha trzeba z nim zrobić "rundkę" koło budy lub zwyczajnie położyć go na dachu budy( piesek boi się wysokości) Czym może być spowodowane takie zachowanie i jak można zwalczyć ten problem?

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
Data dodania: 2011-12-17
Witam.
Jeśli pies nie jest wykastrowany, to warto przemyśleć tego rodzaju zabieg. Jednak jeśli pies jest ogólnie zdrowy, proponuję poszukać dobrego behawiorysty, zoopsychologa, który wskaże na co zwrócić uwagę podczas codziennej pracy z psem. Czasami sama praca nie wystarcza, wtedy stosuje się leki uspokajające przepisane przez lekarza weterynarii. Pozdrawiam

Powrót do tematów | Powrót do kategorii