Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Agresywna fretka

Forum

Agresywna fretka

Dzien dobry. Jestem włascicielka dzewieciomiesiecznej samiczki. Mam ja od bobasa i jest naszym ulubiencem. Kiedys gryzla przy zabawie,ale juz z tego wyrosla. Jest bardzo grzeczna i nie potrzebuje klatki. Od dwoch dni mam w domu doroslego samca. Pochodzi z wiekszej hodowli,wlasciciel twierdzil ze nie jest oswojony ale lagodny. Przed zakupem bylam dobrej mysli,bo argumentowal,ze oswojenie go to kwestia kilku dni i ze jeszcze zaden kupujacy sie nie skarzyl. Teraz jednak mój entuzjazm opadł,bo fretka gryzie niemilosiernie i gleboko. Daje sie poglaskac jedynie jak zasypia i spi. Probujemy ,ale to bolesne proby. Prosze powiedziec,czy to naprawde kwestia czasu? Zdaje sobie sprawe,ze nie nie bedzie takim przytulancem jak samiczka,ale czy uda sie oswoic go na tyle,zeby mogl byc wypuszczany z klatki i nie gryzl? Mam dzieci ,wiec martwi mnie ta sytuacja. Prosze rowniez o informacje na inny temat. Samiec ma krotki ogon.ok 6 cm. Wygladal mi na obciety,ale wlasciciel twierdzil,ze nie,ze to taki gatunek...

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Andrzej Krajewski
Data dodania: 2011-11-29
Witam,
Niestety, z oswojeniem dorosłego samca może być duży problem. Trzeba cierpliwości, czasu i twardej postawy oraz systematyczności w postępowaniu z samcem. Jeśli zaczyna gryźć to stanowczo przerwać zabawę, ostrym tonem i " ukarać" - np. zamknięciem chwilowym w klatce lub innym pokoju, psiknięcie wodą w nos ze spryskiwacza do kwiatków. Droga może być długa.
Jeśli chodzi o ogon to nie słyszałem o odmianie krótko ogonowej. Może to coś nowego. Albo defekt lum rzeczywiście ucięty.
Pozdrawiam
junona25
Data dodania: 2011-12-10
Witam mam pytanko czy tego samca pani kupiła z ALEKSANDROWA KUJAWSKIEGO!Poniewaz  ja kupilam kilka dni temu fretke która równiez ma krótki ogon i również powiedziano mi ze to taki gatunek fretki.Ale także gryzie niesamowicie odrazu do krwi :((.Pozdrawiam

Powrót do tematów | Powrót do kategorii