Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Adoptowany pies - problem z zostawianiem go samego w domu

Forum

Adoptowany pies - problem z zostawianiem go samego w domu

witam! 3 miesiace temu zaadoptowalam Labradorke. jest w domu, strasznie sie boi ze gdzies ja zostawie, chodzi za mna wszedzie. problem polega na tym ze ja sie ucze a moja mama pracuje. raz zostawilismy ja sama w domu i zniszczyla drzwie. na podworku rowniez nie mozemy jej zostawic bo wyskakuje za ogrodzenie. co ja mam robic :( prosze o pomoc

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Tomasz Kutrzuba
Data dodania: 2012-03-09
Przydałaby się wizyta z suczką u doświadczonego zoopsychologa, który rozpozna lepiej problem i zaleci właściwe postępowanie, odpowiedni trening behawioralny. Od strony weterynaryjnej mogę podpowiedzieć, że do łagodzenia lęków adaptacyjnych dobrze nadaje się preparat Kalm Aid, mleczko to podaje się systematycznie przez kilka tygodni, nawet dłużej. Zwierzęta adoptowane dostajemy z bagażem ich przeżyć, lęków, często także chorób i doprowadzenie pupila do względnej równowagi zdrowotnej, kondycji psychofizycznej trwa nawet kilka lat, wymaga od opiekunów dużej troski i cierpliwości.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii