Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii 20-letnia klacz- problem z nogami

Forum

20-letnia klacz- problem z nogami

Witam! Moja klacz ma problem z nogami. Już od dłuższego czasu (może pół roku) kiedy koń wstanie, nie może sie podeprzeć na prawą tylną nogę przez jakieś 2 minuty(wygląda to jak kulawizna, opiera nogę na podłożu, ale na nią "utyka" ). Gdy postoi i się "rozrusza" jest raczej ok. Od jakichś 2 tygodni podobne objawy (choć w mniejszym stopniu nasilone) zauważyłam w lewej przedniej nodze. Także zaraz po wstaniu ma problemy z jej poruszaniem, do tego mam wrażenie, że chód konia zrobił się bardziej sztywny, zwłaszcza zaraz po wyprowadzeniu ze stajni,słyszałam też coś jakby "strzykanie" w stawach. Kobyłka nie wykazuje też takiej ochoty do ruchu. Ma już 20 lat, więc wiek pewnie również ma wpływ na jej nogi. Mam pytanie - co może być przyczyną i jak można ulżyć mojej staruszce? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Tomasz Kutrzuba
Data dodania: 2011-12-28
Wiek ma swoje prawa, trzeba zadbać bardziej o nogi. Polecałbym grubiej ścielić jej w stajni, a także wcierać w nogi preparat pielęgnacyjno-rozgrzewający, np. Fluidosan lub inny z terpentyną i ziołami. Można nagrzewać konia lampą Solux, po nagrzewaniu nie powinno się zwierzęcia wychładzać np. spacerem. Maści z lekami przeciwzapalnymi po oględzinach klaczy przepisze lekarz.
W okresie nasilenia bólu reumatycznego zanim klacz zostanie osiodłana, warto ją bez obciążenia spokojnie przelonżować stępem i kłusem i dopiero po stwierdzeniu równego chodu dosiadać.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii