Forum
12letnia sunia Owczarka Szwajcarskiego-problem z tylnymi łapami
Jestem właścicielką 12 letniej suni rasy Owczarek Szwajcarski. Mieszkamy na wsi gdzie ciężko o opiekę weterynaryjną. Wiem że jest już wiekowa, ale do tej pory była w bardzo dobrej kondycji. W zasadzie zupełnie nie widać po niej wieku.Cały czas walczymy z nadwagą- waży 44kg to chyba trochę za dużo. Ma średnio ruchliwy tryb życia jeden godzinny spacer dziennie plus kilka wyjść, no i biegi wzdłuż płotu :) z koleżanką zza płotu. Dwa dni temu Amira zaczęła mieć problemy z podnoszeniem się. Wygląda to tak jakby tylne łapy odmawiały jej posłuszeństwa, jakby ciężar był zbyt wielki i nie mogła go unieść. Szczególnie po dłuższym leżeniu. Chodzenie też wygląda lekko nienaturalnie, jakby na sztywnych tylnych łapach w lekkim wygięciu grzbietu, ale nie rezygnuje z aktywności, hasło spacer i jest gotowa do wyjścia, biega, poluje na myszy, po kilku minutach chodzenia zaczyna wracać jej normalna sylwetka przestaje robić koci grzbiet, zapomina jakby o problemie i nie oszczędza się. Niestety po spacerze, a w zasadzie po odpoczynku problem pojawia się ponownie. Wylizuje też sobie od jakiegoś czasu łapy (przednie) w miejscach stawowych, stąd moje przypuszczenia że to być może problem zwyrodnieniowy, reumatyczny ? Co zrobić by stan się nie pogłębiał? Czy należy utrzymywać codzienny rytm spacerów, czy też go zmniejszyć? Czy dieta coś by dała, jeśli tak, to jaka.
Je karmę suchą (Purina) mieszaną z naturalną (makaron, jajka, biały ser, ryż, mleko, gotowane warzywa) raz dziennie w proporcjach 1 kubek 400g suchej na torebkę ryżu z dodatkami.
Jest jeszcze jeden problem który bardzo nam przeszkadza, okresowo robi kupy w domu. Ostatnio zdarzyło jej się dwa razy ,przy czym nie szuka intymnego miejsca, załatwia sprawę prawie lub wręcz na legowisko, nie mam pojęcia dlaczego. Wychodzi regularnie i na każde żądanie, mamy własne podwórko, nie ma więc z tym problemu. Co może być przyczyną?
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
|
Data dodania: 2012-04-10
Witam, opisany sposób chodzenia wynika prawdopodobnie z bolesności w okolicy stawów biodrowych które przeciążane prawdopodobnie uległy procesom zwyrodnieniowym. Taka postawa (przed rozruszaniem się) odciąża stawy ale jednocześnie nienaturlnie obciąża kończyny piersiowe - stąd okresowa bolesność stawów w przednich łapach. Przede wszystkim psa należy odchudzić zmniejszając ilośc karmy - sugeruję zrezygnować z makaronu i ryżu a pozostać przy suchej karmie podawanej w dawce zmniejszonej o 20% w stosunku do porcji zalecanej przez producenta. Spacery są jak najbardziej wsazaje ale "na spokojnie" , na smyczy bez dynamicznych zabaw. Powinno się również podać leki przeciwzapalne oraz chondroprotektory, ale w tej sprawie należy się udać do lekarza wet. Pozdrawiam.
|