Cholesterol całkowity - cholesterol jest produkowany w wątrobie i dostarczany z pożywieniem. Stanowi składnik błon komórkowych, hormonów steroidowych, żółci. Wątroba produkuje białka pełniące funkcje nośnikowe dla cholesterolu. Cholesterol występujący w surowicy krwi związany jest z różnymi frakcjami lipoprotein pełniących różne funkcje w organizmie.
Podwyższenie stężenia cholesterolu (hipercholesterolemia):
Obniżenie stężenia cholesterolu (hipocholestrerolemia):
Triglicerydy - to cząsteczki tłuszczu zbudowane z długich łańcuchów kwasów tłuszczowych i glicerolu.
Podwyższenie stężenia triglicerydów:
Bilirubina całkowita - bilirubina jest żółtym barwnikiem pochodzącym z rozpadu krwinek czerwonych i jest to tzw. bilirubina wolna, pośrednia. Z osocza krwi bilirubina przedostaje się do wątroby, gdzie zostaje sprzężona z kwasem glukuronowym i jest ona wtedy określana jako bilirubina bezpośrednia lub sprzężona. Następnie zostaje wydalona do dróg żółciowych, nadając żółci jej charakterystyczną barwę. Wartość bilirubiny wolnej i sprzężonej określa się jako bilirubina całkowita.
Podwyższenie stężenia bilirubiny całkowitej:
Albuminy - albuminy są głównym białkiem osocza krwi. Produkowane są w wątrobie. Główną rolą albumin jest utrzymanie ciśnienia onkotycznego krwi.
Podwyższenie stężenia albumin (hiperalbuminemia):
Obniżenie stężenia albumin (hipoalbuminemia):