Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii rzęsistki u kotki canadian sphynx

Forum

rzęsistki u kotki canadian sphynx

witam,zrobilam 100 badan u mojego kota,wczesniej juz sie radzilam na forum.temat pod tytulem "kotka canadian sphynx" przed sekunda dostalam odpowiedz co dolega kotkowi i w sobote dopiero bede mogla dotrzec do mojego weterynarza. pytam o te chorobe bo nie moge znalezc juz nic w internecie na ten temat.weterynarz zdazyl mi powiedziec przez telefon ze jest to rzadka choroba i ze lek trzeba bedzie sciagac ze stenow. mieszkamy we Wloszech...dziekuje o informacje i moje glowne pytanie to "skad to moglo sie wziac i czy mogla sie zarazic od psow"?bo taki kontakt byl ponad miesiac temu i od tego czasu zle sie czula

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
alex_3043
Data dodania: 2015-04-18
Witam, mam ten sam problem,biegunki u 13 tygodnowych kociaków, właśnie przyszły badania z niemiex z idexx a i wynik trichotomas foetus wyszedł dodatni. Zaczynamy kurację Medronidazolem. Dziś pierwszy dzień. Zobaczymy jak nam pójdzie.
Lek mamy w formie zawiesimy i podawanie jest dość problrmatyczne, koty moje strasznie tym plują i się ślinią.
Lwica
Data dodania: 2015-04-23
Witam, u moich 4 kotów również wykryto trichomonas foetus i obecnie jesteśmy w trakcie leczenia ronidazolem. Wcześniej koty przeszły kurację 2 tyg metronidazolem jednak po miesiącu w kale znowu był trichomonas. Z uwagi na to, że kotki są hodowlane zdecydowaliśmy o leczeniu ronidazolem. Lek jest dosć drastycznie opisywany, jednak u naszego stada nie ma jak na razie objawów ubocznych. Podobno to jedyny skuteczny lek i tak się zastanawiam czy leczenie metronidazolem w ogóle miało sens... Z jednaj strony koty faktycznie bardzo się polepszyły, przytyły i ustąpiły te bardzo luźne biegunki, więc teraz podajemy ronidazol na już mocne koty a nie na wycieńczone. Jednak jest to już drugi silny lek w krótkim czasie, więc nie wiem jakie to będzie miało inne skutki uboczne.

Chciałam jednak uspokoić, że leczenie ronidazolem nie jest takie straszne. koty wprawdzie bardzo tego nie lubią i jest mały problem z podaniem, ale da się to zrobić. Preparat występuje w polsce tylko w formie proszku do rozpuszczania dla gołębi. Mieszamy to z malutką ilością wody i podajemy w strzykawce do pyszczka.
Aleksandra
Data dodania: 2015-05-20
Witam,

od tygodnia lecze mojego rocznego Maine Cona metronizadolem.Ma rzęsistka jelitowego. Brak ewidentnej poprawy.Mamy go do 1,5 miesiąca i ciagle ma przewlekłe biegunki. Zastanawiamy sie z wet. nad podaniem ronidazolu.Nie wiem co robić :-(

1    2 

Wyświetlam [ 11 - 13 ] z 13

Powrót do tematów | Powrót do kategorii